• Galerie met nieuwe werkruimte

  22 oktober 2017

  In het voormalig gebouw van de Rabobank aan de Hoofdstraat 1 te Koudum ben ik onlangs een eigen galerie (plus werkruimte) begonnen met de naam “Kunst in Beweging”.

  Het is een plaats waar beeld en woord samen op reis gaan. In beweging zijn dus, net als ikzelf vaak doe met de camperbus, die ik “mijn atelier op wielen” noem.

  “Kunst in Beweging” slaat bovendien op de wijze waarop ik mijn ervaringen in beeld weergeef.

  Mijn gevoel ligt namelijk niet alleen in het onderwerp, maar ook in de compositie, het ritme, de lijnen en het kleurgebruik. Daarbij gaat de verbeelding boven het realisme. De toepassing van vlakken, patronen en lijnen, vaak in golvende beweging, drukken mijn denkproces uit en staan voor kunst in beweging.

  Vanaf nu hangen er mijn eigen schilderijen en gedichten; af en toe aangevuld met werk van een gastexposant.

  Binnenkort komt er bij de entree een klein winkeltje met originele Friese souvenirs bedrukt met prints van eigen werk. En mijn boeken uiteraard.

  Verder zit ik te denken om in de galerieruimte lezingen/fotopresentaties over reizen en poëzieworkshops te geven. 

  In april gaat de galerie een paar middagen per week open, maar is nu al geopend voor bezoek op afspraak (06 87 265 366 of connieharkemainfo@gmail.com

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 45 keer bekeken

 • Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (3)

  17 juli 2017

  De uitvoering van Leeuwarden CH 2018 begint steeds meer gestalte te krijgen. Het hoofdthema “Iepen Mienskip” is onverdeeld in meerdere subthema’s, waarvan “De Reis” er één is.

  Gezien het karakter van mijn expositie in De Kanselarij, waarbij ik Friesland (met hoofdstad Leeuwarden) centraal stel als een plaats die openstaat voor samenwerking met andersdenkenden, waren Kunstbemiddelingsbureau Art Connection en ik het er al snel over eens dat mijn tentoonstelling onder dit thema moet vallen.

  Immers: mijn streven is de Friese hoofdstad enerzijds te presenteren als onderdeel van Friesland en Nederland met eigen gebruiken. En anderzijds als onderdeel van Europa, waarbij een aantal beroemde inwoners vanuit Leeuwarden zijn uitgewaaierd naar verschillende delen van Europa c.q. de wereld. Stuk voor stuk mensen die vanuit hun eigen cultuur een kunstzinnige reis hebben ondernomen. Een reis waarbij zij zich hebben moeten openstellen voor andere culturen, net zoals wij dit vandaag de dag ( zouden moeten) doen.

  Het gevolg van deze organisatorische beslissing is dat ik nu niet twee maar drie maanden in De Kanselarij mag exposeren, namelijk van april t/m juni.

  ***

  Vanwege een overname van Hotel WTC Expo zal het grote doek van de Friese Elfsteden niet langer op de tweede etage van deze locatie kunnen hangen. Waar het dan wel tot het einde van 2018 is te bezichtigen, hoor je binnenkort.

  ***

  Inmiddels heb ik een paneel van 20 x 18 ontvangen van dichter, kunstenaar en organisator Henk Dillerop, dat ik aan twee zijden ga beschilderen. Deze voorstellingen staan in nauw verband met de werken die ik op de andere locaties in 2018 tentoonstel.  

  Dit dubbelschilderijtje, dat een onderdeel wordt van de verkoopexpositie “Kunstenaar Laat je Kunsten zien”, is van maart t/m oktober te bekijken bij Galerie Van Henken, Westerkade 7, Leeuwarden.

  De titel luidt: “LEEUWARDEN: Friese Hoofdstad, Europese Cultuurstad”. 

  ***

  Tot slot heb ik een schets gemaakt voor de nieuwe editie in de reeks van The Colorfield Performance als titel “Initialen”. Dit werk krijgt een formaat van 122 x 122 in zal in één dag worden geschilderd.

  The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor grote Land- Art projecten, waarin Dirk Hakze samenwerkt met andere kunstenaars. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele bijdragen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Daardoor is het mogelijk grote kunstwerken te creëren, die een krachtige markering in het landschap vormen, met in 2018 het buitengebied van Sloten als locatie.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 113 keer bekeken

 • Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (2)

  12 mei 2017

  Qua invulling van de kunstwerken die ik voor ogen heb voor dit grootse evenement lig ik goed op schema.

  In de winter heb ik mijn eerste vierluik gemaakt voor de tentoonstelling in De Kanselarij. Deze bestaat uit vier kleine schilderijtjes van 30 x 30 cm.

  In Portugal heb ik mijn tweede vierluik voltooid, niet in verf maar in textiel. Het is ook een stuk groter dan het geschilderde werk, namelijk vier aparte doeken van 1 bij 2 meter.

  Halverwege maart ben ik begonnen aan het eerste werk van mijn derde vierluik: vier schilderijen van elk 70 x 70 cm. Dit werk zal op deze tentoonstelling echter niet als vierluik zijn te herkennen, omdat de ruimte zich daar niet toe leent en de schilderijen verspreid over de ruimte hun plekje krijgen.

  Uiteraard passen alle drie de vierluiken in het thema dat ik voor ogen heb: Friesland (met hoofdstad Leeuwarden) als voorbeeld van ruimdenkende gemeenschap binnen Europa; een plaats die openstaat voor samenwerking met andersdenkenden.

  Ik denk dat deze benadering goed past binnen het hoofdthema ‘iepen mienskip’, en ook bij alle discussies van het moment rond de Europese Unie.

  Het thema wordt in alle vierluiken vanuit verschillende gezichtspunten belicht en wel op zo’n manier dat ze naadloos aansluiten op een aantal van mijn Europese ‘Stadssonnetten’ en de serie ‘Friese Elfsteden’, die ook in de Kanselarij te zien zullen zijn. 

   

  De Kanselarij

  Voor de gezamenlijke expositie van FRIA (de kunstvereniging waarvan ik lid ben) met als thema “Reizen & Thuiskomen” heb ik een schilderij van 70 x 70 gemaakt.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 231 keer bekeken

 • Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (1)

  20 februari 2017

  Gaandeweg begint de invulling van mijn tentoonstelling in De Kanselarij voor 2018 vorm aan te nemen. Dat wil zeggen: ik weet nu waarop ik het accent wil leggen, namelijk Friesland (met hoofdstad Leeuwarden) als voorbeeld van ruimdenkende gemeenschap binnen Europa; een plaats die openstaat voor samenwerking met andersdenkenden. Ik denk dat deze benadering goed past binnen het hoofdthema ‘iepen mienskip’ van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, en ook bij alle discussies van het moment rond de Europese Unie.

  Werkend vanuit dit ideaalbeeld ben ik bezig met een aantal nieuwe kunstwerken. Deze wil ik vanuit verschillende gezichtspunten belichten en wel op zo’n manier dat ze naadloos aansluiten op een aantal van mijn Europese ‘Stadssonnetten’ en de serie ‘Friese Elfsteden’, die ook in de Kanselarij te zien zullen zijn. In dit kader zullen de Friese steden staan voor een goede onderlinge samenwerking die nodig is voor het organiseren van een grootschalige schaatstocht.

   

  Overigens zijn alle Friese Elfsteden verenigd op één groot doek van 1 bij 2 meter al vanaf eind 2016 te bekijken in WTC Expo Leeuwarden, Heliconweg52, 1e etage. Dit werk blijft daar tot 2019 hangen.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 90 keer bekeken

 • Zoekgeraakt schilderij

  18 augustus 2016

  Soms heb je in een jaar meer werk verkocht dan je aanvankelijk dacht. Zo gebeurde het dat ik na het ophalen van mijn schilderijen die maar liefst drie jaar ter plekke hadden gehangen, een werk miste.  Het duurde zeker twee maanden voordat men erachter kwam, dat dit schilderij niet zoek maar verkocht is! Een van de mensen daar was dit vergeten door te geven. Maar goed dat er boekhouders zijn die alles nauwkeurig noteren! Blijft natuurlijk wel de vraag wie de koper is.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 154 keer bekeken

 • Mijn werkruimte

  18 juni 2016

  De mooiste ruimte van mijn huis is mijn werkruimte, die ik de “Harkalerie” noem. Op deze plek voel ik mij het meest compleet en eigenlijk heb ik ook niet meer nodig dan dit. Een werkplek samen met de camperbus waarmee ik de wereld kan rondtrekken, voelt aan als een afgerond geheel waar aan al mijn  behoeften wordt voldaan. Reizen van plek naar plek met elke avond een ander uitzicht inspireert en al moet ik een week noodgedwongen binnenblijven in deze toch wat krappe ruimte, ik vermaak me er als de beste. Alleen qua opslag is er een probleem en daarvoor heb ik mijn Harkalerie nodig. En als ik helemaal eerlijk wil zijn, moedigt  deze ruimte qua werk ook wel meer aan dan een klein tafeltje vastgehaakt aan een aanrecht . In de Harkalerie komen alle materialen en hulpmiddelen samen. Mijn verf, inkt, penselen, stiften en potloden om te verven; mijn lapjes, wol, naalden en garens om te naaien, mijn boeken en computer om te schijven. Zet mij neer op deze plek en de creativiteit gaat stromen en dat maakt me super gelukkig!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 215 keer bekeken

 • Boekje "Stadssonnetten"

  13 juni 2016

  Ik heb een klein overzichtsboekje op ansichtkaartformaat van de serie "Stadssonnetten" laten maken.
   Het boekje is tegen de kostprijs van € 6,95, exclusief verzendkosten bij mij te bestellen.
  https://www.facebook.com/connie.harkema.1/media_set?set=a.1063741547040791.1073741902.100002148662167&type=3&pnref=story

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 190 keer bekeken

 • Grootste doek tot nu toe

  25 mei 2016

  De laatste paar maanden heb ik mijn grootste schilderij (1 x 2 meter) tot nu toe gemaakt met daarop alle Friese 11-steden bij elkaar. Het is een samenvoeging van de serie schilderijen die ik alweer een paar jaar geleden heb geschilderd van alle Friese 11-steden afzonderlijk.

  Naar aanleiding van een expositie van deze serie in de ontvangsthal van Hotel WTC Expo te Leeuwarden, die tot stand is gekomen dankzij kunstbemiddelingsbureau Art Connection, kreeg ik de toezegging van ditzelfde bemiddelingsbureau dat het grote werk twee jaar lang op een prominente plaats op de eerste etage van Hotel WTC Expo in Leeuwarden mag hangen. Dat is in 2017 en 2018 (het jaar waarin Leeuwarden Culturele hoofdstad is!). Onnodig te vertellen dat ik daar heel blij mee ben.

   

  Hoewel ik helemaal tevreden ben met het resultaat, was het nog wel een hele klus om tot een goede verdeling te komen. Elf is namelijk geen handig getal om gelijkmatig te verdelen over een rechthoekig vlak. Een even getal was handiger geweest. Dan had iedere 11-stedenstad een oppervlakte gekregen van 50 x ongeveer 33 en hadden er 6 steden op het bovenste gedeelte gekund en 6 op het onderste.

  Hoe ingewikkeld het misschien ook allemaal klinkt, toch heb ik deze vlakverdeling weten aan te houden. Hoe? Door Leeuwarden als belangrijkste stad neer te zetten en een plek van twee steden tegelijk te laten innemen. Deze dubbele afmeting vind ik wel gerechtvaardigd gezien het feit dat de 11-stedentocht daar begint en eindigt. Daarvan uitgaand ben ik bovenaan in het midden van het doek begonnen met het neerzetten van de hoofdstad met het plan in de richting van de wijzers van de klok de overige steden in volgorde van de tocht neer te zetten, en ze ook in die volgorde te schilderen.

  Dit laatste bleek in de praktijk niet te werken. Nadat het grootste gedeelte van de Achmeatoren (dat rechthoekige zwart/grijze...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 403 keer bekeken

 • Boek over mijn ouders

  18 mei 2016

  Ik heb een tijdje niet geschreven. Mijn laatste blog was van februari zag ik.

  Waarom het zo lang heeft geduurd eer ik weer aan een stukje schrijven toe was? Dat heeft vele oorzaken, waarvan een van de belangrijkste de dood van mijn vader is. Na een lange periode van gestage achteruitgang is hij op 2 april overleden.

  Dit betekent dat ik nu een wees ben. In feite een rare benaming voor een vrouw van zesenvijftig, maar het is toch wel degelijk het geval. Mijn moeder overleed in 2012. Met haar dood brak voor mij een heel rare en ongewisse periode aan van ontdekken en doorgronden van het leven van mijn ouders en dat van mijzelf. Veel leek plotseling anders dan ik dacht dat het leven in elkaar stak. Sindsdien bestaat mijn leven uit twee gedeeltes: die van voor en die van na mij moeders overlijden.

  Naar mijn idee hebben mijn ouders niet volledig van het leven kunnen genieten, deels door elkaars aanwezigheid. Zij irriteerden elkaar en zaten elkaar vooral in de weg. Ik heb wel eens gedacht dat ze het slechtste in elkaar naar boven brachten. Bovendien spotten ze met het leven en mijn moeder wenste al zolang ik haar ken dat er een einde kwam aan haar aardse bestaan. Zij was niet gelukkig. Mijn ouders zijn mijn grote voorbeeld van hoe ik het vooral niet wil.

  Al een paar weken na mijn moeders dood, vatte ik het plan op om een boek over haar te schrijven. In eerste instantie als eerbetoon aan haar, hoewel er ook tal van vervelende dingen naar voren zullen komen, wil het een eerlijk relaas worden. Uiteraard gaat mijn vader ook deel van haar verhaal uitmaken en daarom heb ik met schrijven gewacht tot hij er niet meer zou zijn.

  Ik heb bijna vier jaar met hem alleen te maken gehad, waardoor ik bepaalde zaken ook in een ander perspectief ben gaan zien. Hierdoor zal het ook zijn verhaal gaan worden.

  Noem het een stukje rouwverwerking. Maar misschien is het ook meer, zoals een streven de zinloosheid en de treurigheid van een groot deel van mijn moeders bestaan op te heffen. Hoe het ook zij, ik ruim de komende tijd op gezette tijden plaats in om aan de slag te gaan met de vele herinneringen, verhalen en teruggevonden materialen zoals kaarten, foto’s en brieven die zullen leiden tot het boek “Ool & Pieper”, genoemd naar de bijnamen die ik mijn ouders gaf.

  Telkens als ik een stukje heb geschreven, zullen de eerste tien regels ongeredigeerd in een blog verschijnen. Niet op de Exto-site, want die is voorbehouden aan mijn kunst, maar op http://connieharkema.jouwweb.nl/blog-1. Dit om een indruk te geven van de biografie in wording, te beginnen met een gedicht dat ik schreef toen mijn moeder net was gecremeerd.

   

  Niet meer

   

  Mama is niet meer.....

   

  Ik hoorde het in de trein,

  Gekomen uit Frankfurt,

  Op weg naar de grens.

   

  Wat zeg je?

   

  Mama is niet meer....

   

  Is niet meer...

  Wat bedoel je?

  Wat is ze niet meer?

  Niet meer ziek, niet meer jarig?

   

  Ja, dat ook.

  Ze is dood en zal er nooit meer zijn.

   

  Bedoel je overleden?

  Voor altijd weg?

   

  Ja, dat zeg ik:

  Ze is niet meer.

   

  Ik schudde krachtig met mijn hoofd.

  Mijn moeder is niet meer?

  Onmogelijk.

   

  Dood misschien

  Voor iedereen die haar heeft gekend.

  Maar in mij leeft zij eeuwig voort.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 219 keer bekeken

 • Kunstenaarschap is veelomvattend

  16 februari 2016

  Als beeldend woordkunstenaar is het zaak me niet alleen maar bezig te houden met het maken van werk; zoveel is me ondertussen wel duidelijk geworden. Het is daarom dat ik me tijdens het maken van mijn grote doek over de Friese 11-steden, dat tijdens én een jaar voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 in Hotel WTC Expo ten toon zal worden gesteld, losmaak voor tal van andere kunstactiviteiten.

  Wanneer ik alleen kijk naar de bezigheden van deze maand, zijn dat er al best veel. Zo ben ik naar een prachtige expositie van ijssculpturen in Zwolle geweest, was ik deelnemer en bezoeker van de finissage van de expositie “Liefde en Lust”, georganiseerd door het kunstlievend genootschap Pictura te Groningen, en heb ik tal van contacten gelegd vanuit mijn functie als lid van de expositiecommissie van de Friese Kunstenaarsvereniging FRIA voor het opzetten van uitwisselingstentoonstellingen met andere kunstverenigingen. Daarnaast heb ik een bezoek gebracht aan het WTC Leeuwarden voor een gesprek met kunstbemiddelingsbureau Art Connection voor een ledenexpositie van de FRIA in 2018.

  Contacten leggen is nu eenmaal een wezenlijk onderdeel van het kunstenaarschap en daarom ben ik deze maand nogmaals naar Leeuwarden geweest voor een open coffee-ochtend in Emmestaete, bedoeld als ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Aansluitend op deze bezoeken heb ik de nieuwe winkel van kunstenaar Harm Wijbenga “Prachtig Makke” aan gedaan en de mogelijkheden voor een expositie van mijn werk daar besproken.

  Naast het aangaan van contacten is een leermoment af en toe ook op zijn plaats. Met dat doel reed ik met een bevriend kunstenaar mee naar Zeist, waar we de workshop “Vertel jouw verhaal” van Koen en Dees Wilgehof-Sodaar (KoDé) hebben gevolgd. Het was een gezellige, opbouwende bijeenkomst, waar de deelnemers respectvol met elkaar omgingen, en waar ik heb ervaren hoe moeilijk het soms kan zijn jezelf en je werk te presenteren aan het publiek. Het onderdeel over de sociale media was voor mij minder verrassend, terwijl ik daar - desondanks - toch nog iets van heb opgestoken: namelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van LinkedIn Pulse.

  En zo is er iedere keer weer iets nieuws te bedenken, waardoor het kunstenaarschap veelomvattender wordt dan je in eerste instantie zou denken.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 298 keer bekeken

 • Meer blogs >>